فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال بیستم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرداد عالی پور هریسی، جهانگیر یداللهی فارسی*، محمدرضا زالی صفحات 13-42
    هدف

    کارآفرینی مبتنی بر برندسازی(Brandpreneurship) به عنوان مفهومی جدید، از ترکیب دو مفهوم برندسازی و کارآفرینی می باشد. در دیدگاه کارآفرینی مبتنی بر برندسازی، برندسازی مبنای تمام فعالیت های کسب وکار جدید می باشد که توسط کارآفرین انجام می شود. هدف از این پژوهش بررسی و شناسایی مراحل فرایند کارآفرینی مبتنی بر برندسازی در کسب وکارهای نوپا می باشد.

    روش شناسی

    رویکرد پژوهشی مورداستفاده کیفی از نوع مطالعه تک موردی هست که داده ها از طریق مطالعه منابع مستند و مصاحبه های مبتنی بر رویداد با 11 نفر شامل بنیان گذار و اعضای تیم موسس برند پنتر، به وسیله نمونه گیری هدفمند و به کمک نرم افزار اطلس تی. نسخه7 جمع آوری گردیده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مصاحبه، 6 بعد برای فرایند کارآفرینی مبتنی بر برندسازی شناسایی گردید: "هم آوری منابع"، " پیاده سازی ایده و فراهم نمودن زمینه کسب وکار مبتنی بر برند "، "مشروعیت بخشی هم زمان به کسب وکار و برند"، "ایجاد کسب وکار نوپای مبتنی بر برند"، "تولد کسب و کار نوپای مبتنی بر برند"، "رشد کسب وکار جدید مبتنی بر برند".

    نتیجه گیری

    الگوی کارآفرینی مبتنی بر برندسازی تمرکز بر هم زمانی راه اندازی کسب و ایجاد برند و یا حتی تقدم بر ایجاد و مشروعیت بخشی برند بر راه اندازی کسب وکار را تاکید دارد و توجه به مراحل و توالی به کارگیری این الگو می تواند زمینه پایداری، بقاپذیری و رشد کسب وکار جدید مبتنی بر برند را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: فرایند کارآفرینی، برندسازی، برند محوری، کسب و کارهای نوپا، تحلیل تم
  • کبری بخشی زاده برج*، محمدصالح ترکستانی، پدرام جاهدی صفحات 43-60
    هدف

    بازاریابی شناختی از مهمترین حوزه های در حال رشد رشته بازاریابی است که در سالهای گذشته با اقبال خوب پژوهشگران بازاریابی در ایران مواجه شده است. هدف پژوهش حاضر روایتپژوهی تجربه پژوهشگران بازاریابی شناختی در ایران است.

    روش شناسی

    برای این منظور از روش روایت پژوهی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش افراد دارای سابقه فعالیت پژوهشی در حوزه بازاریابی شناختی، روش نمونه گیری غیرتصادفی از نوع هدفمند و حجم نمونه پانزده است. مصاحبه عمیق راهکار گردآوری داده های پژوهش و تحلیل تم راهکار تحلیل داده های پژوهش است.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش روایت تجربی پژوهشگران بازاریابی شناختی در ایران در پنج بعد اولین مواجه، جست وجوی اطلاعات، اولین اقدام عملی، محدودیتهای پژوهشی و ارزیابی از وضعیت آینده بازاریابی شناختی در جمهوری اسلامی ایران تلخیص میشود.

    نتیجهگیری

    بر اساس نتایج پژوهش توسعه مطالعات بازاریابی شناختی در جمهوری اسالمی ایران در گرو راهاندازه آزمایشگاه های تخصصی برای پژوهشهای شناختی در رشته بازاریابی و ایجاد نهاد ناظر برای حوزه بازاریابی شناختی است.

    کلیدواژگان: پژوهش، بازاریابی، بازاریابی شناختی، روایت‎پژوهی و تحلیل تم
  • مرتضی مداح، مجید محمدشفیعی* صفحات 61-86
    هدف

    افزایش تمایل مصرف کنندگان به مصرف محصولات داخلی یکی از دغدغه های اصلی است که در اولویت سیاست گذاری های اقتصادی و بازرگانی هر کشوری مطرح است. ملیت گرایی مصرف کننده یکی از مباحث مهم در رفتار مصرف کننده است که تبیین درست آن نقش موثری در این مساله ایفا می کند و به کسب و کارها برای طراحی استراتژی های موقعیت یابی محصول و موفقیت در بازار کمک می کند. هدف این پژوهش تبیین سازه ملیت گرایی مصرف کننده و شناسایی مولفه های آن است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر با روش آمیخته در دو فاز کیفی و کمی انجام شده است. جامعه آماری در مرحله کیفی شامل خبرگان صنعت پوشاک ایران بودند که نمونه ای 20 نفره از آنان به روش قضاوتی انتخاب شد. در مرحله کمی، جامعه آماری را مصرف کنندگان پوشاک در ایران تشکیل می داد که با روش نمونه گیری خوشه ای، 310 نفر از آنان انتخاب شدند.

    یافته ها

    پس از انجام مصاحبه های عمیق و شناسایی ابعاد ملیت گرایی با روش تحلیل تم و دلفی فازی، گویه های اصلی شناسایی شده و در ادامه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی اقدام به شناسایی ابعاد و تقسیم بندی گویه های در قالب ابعاد شناسایی شده و اعتبار سنجی الگو گردید. در پایان ابعاد ملیت گرایی مصرف کننده و مولفه های آن پیشنهاد گردید.

    نتیجه گیری

    نتایچ پژوهش حاکی از آن است که با شناسایی ابعاد و مولفه های ملیت گرایی مصرف کننده در صنعت پوشاک ایران و اتخاذ سیاست های مناسب در این زمینه می توان شاهد رشد و شکوفاهی این صنعت و کاهش نرخ بیکاری در آن بود.

    کلیدواژگان: ملیت گرایی مصرف کننده، میهن پرستی، کالای داخلی، تحلیل تم، صنعت پوشاک
  • حامد عباسی نامی*، ابوالقاسم آسایش صفحات 87-113
    هدف

    افزایش اشکال مختلف کانالهای ارایه محصولات و خدمات به مشتریان و روند پیشرفت آن از یک کانال به چند کانال (بازاریابی چند کاناله) و سپس به بازاریابی کانال همه کاره، خرید و استفاده از محصولات و خدمات را برای مشتریان آسانتر کرده است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیرگذاری متغیرهای کیفیت تعامل یکپارچه و سلاست روانی درک شده، بر وفاداری نگرشی مشتریان به وسیله تاثیرگذاری تجربه مثبت است.

    روش

    برای بررسی فرضیه های پژوهش، از نمونه ای 384 تایی از مشتریان بانکها در شهر تهران که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، استفاده گردید و به وسیله روش معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی به کمک نرم افزار SMART- PLS مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    کیفیت تعاملات یکپارچه و سلاست درک شده بر تجربه مثبت مشتری تاثیرگذار بوده و بانکها می توانند از این طریق به ایجاد یک تجربه مثبت در مشتریان خود دست یابند. زیرا تجربه مثبت، در شکل گیری وفاداری مشتری نقش مهمی دارد. از یافته های دیگر این است که تجربه مثبت مشتری بر وفاداری نگرشی وی تاثیرگذار است. زیرا تجربه مثبت از خرید، یک نگرش و احساس خوب از خرید و از برند را در مشتری شکل داده و موجب وفاداری وی می شود.

    نتیجه گیری

    استراتژی کانال فراگیر می تواند بر تجربه مشتریان بانک تاثیرات خوب و طولانی مدت داشته باشد. بنابراین، بانک ها می توانند جنبه های مختلف مربوط به کانال های خدمات خود را شناسایی و بطور مستمر مورد پایش قرار دهند، تا بتوانند از طریق استراتژی کانال همه کاره، به تجربیات مثبت مشتریان و وفاداری آنها دست یابند.

    کلیدواژگان: کانال همه کاره، فراگیر، کیفیت تعاملات یکپارچه، سلاست و روانی درک شده، تجربه مثبت و وفاداری نگرشی
  • محمد طالاری*، مینا خوشرو صفحات 114-141
    هدف

    از گذشته تا کنون، شرکت ها دایما با بحران های مختلفی روبرو شده اند که تهدید کننده ی بقا و پایداری آن ها بوده است. در حال حاضر نیز، بحران هایی چون رکود اقتصادی و پاندمی جهانی کووید 19، عمیقا بر توسعه اقتصادی و بقای شرکت ها تاثیر گذاشته و آن ها را مجبور به واکنش نموده است. ازاین رو هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه مدل پاسخ های استراتژیک، اقتضایی و سریع به بحران است.

    روش

    در پژوهش حاضر به منظور دستیابی به هدف اصلی، ابتدا با روش پژوهش کیفی فراترکیب، تمامی شاخص ها ، مفاهیم و مقوله های پاسخ های استراتژیک، اقتضایی و سریع به بحران شناسایی و سپس میزان اهمیت و اولویت هر یک از آن ها با روش کمی آنتروپی شانون تعیین شد.

    یافته ها

    پس از تجزیه وتحلیل داده ها، پاسخ های استراتژیک، اقتضایی و سریع مربوطه در 119 شاخص، 27 مفهوم و 10 زیر مقوله شناسایی و دسته بندی شدند. همه این موارد در چهار مقوله اصلی حفظ وضع موجود، بهبود و تحول، عقب نشینی و خروج جاگذاری شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج آنتروپی شانون مهم ترین محرک در دسته ی بهبود و تحول،"بازاریابی استراتژیک"؛ در دسته ی حفظ وضع موجود، "پذیرش مسیولیت بحران"؛ در دسته ی عقب نشینی، "مدیریت مالی" و در دسته ی خروج "واگذاری" است. پژوهش حاضر بینش عمیقی از ادبیات موجود درزمینه ی مدیریت بحران از طریق شناسایی پاسخ های استراتژیک، اقتضایی و سریع در شرایط بحرانی ارایه می دهد که شرکت ها می توانند در جهت گذار از بحران ها از آن استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: بحران، مدیریت بحران، پاسخ استراتژیک به بحران، فراترکیب، آنتروپی شانون
  • حامد مختاری، امیر خانلری، محمدرحیم اسفیدانی صفحات 142-176
    هدف

    باوجود اینکه تحقیقات در حوزه نوظهور مدیریت تجربه مشتری به سرعت در حال رشد است و چارچوب‌های اجرایی و مدل‌های مختلفی جهت بهبود ابعاد خاصی از تجربه مشتری پیشنهاد شده است، هنوز بطور دقیق عوامل کلی موثر بر تجربه مشتری بصورت عمومی مشخص نشده‌اند و نمی‌توان آن را به سادگی مفهوم‌سازی نمود. ازینرو هدف این پژوهش، پرداختن به این خلا تحقیقاتی و ارایه مدل جامع عوامل موثر بر تجربه مشتری بر اساس تحقیقات پیشین است.

    روش

    رویکرد روش‌شناسی این مطالعه کیفی بوده و روش پژوهش اتخاذ شده، روش فراترکیب سندلوفسکی و باروسو است. از 63546 مقاله شناسایی شده در طی جست‌وجوی ادبیات سه دهه اخیر در پایگاه‌داده‌های الکترونیکی منتخب، 121 مقاله با معیارهای انتخاب و ورود تطابق داشتند.

    یافته ها

    از 121 مطالعه منتخب، عوامل موثر بر تجربه مشتری در 10 تم به شرح زیر شناسایی شدند: محصول/خدمت، عوامل اجتماعی، محیطی، فرآیند محصول، عوامل مشتری، پرسنل، استراتژی بازاریابی، تجربه گذشته، برند و عوامل خارجی.

    نتیجه گیری

    مدل ارایه شده در این مطالعه می‌ تواند به عنوان مدل مبنایی و کاربردی برای مدیران و محققین علاقه‌مند در این حوزه جهت کسب شناختی جامع از مفهوم تجربه مشتری، ارزیابی ‌اهمیت و وزن هریک از عوامل تاثیرگذار بر تجربه مشتری ‌در محیط‌های کسب‌و‌کار خود استفاده نمایند و براساس نتایج آن، استراتژی‌های مناسب جهت بهبود تجربه مشتریان را تعیین کنند.

    کلیدواژگان: تجربه مشتری، مدیریت تجربه مشتری، روش فراترکیب
  • مهدی خادمی گراشی، اکبر رستمی صفحات 177-198
    هدف

    فربه ‌شدن مفهوم نوستالژی در زندگی روزمره، ضرورت توجه بیشتر به آن را در منظومه گفتمانی رفتار مصرف‌کننده برجسته ساخته است. نوستالژی یا ترجیح بر آنچه درگذشته معمول بوده، حسرتی غم‌بار و توامان لذت‌بخش است که در بازیابی و بازآفرینی زیست جهان مصرف‌کننده نقش-آفرینی می‌کند. پژوهش حاضر به دنبال مطالعه تاثیر حس نوستالژی بر نیات رفتاری مصرف‌‌کنندگان در پرتو نقش میانجی ارزش تجربی و پیوستگی اجتماعی است.

    روش شناسی

    جامعه آماری مورد مطالعه، مشتریان رستوران‌هایی هستند که از زاویه نشانه -شناسی، حامل عناصر بازنمایی نوستالژیک هستند. روش تحقیق این مطالعه آمیخته است و جهت انجام این مطالعه، ابتدا بر اساس مطالعه ادبیات و پیشینه تحقیق مدل اولیه تدوین شد. سپس در بخش کیفی و به روش مصاحبه عمیق، مدل اولیه و متغیرهای فرعی آن بازآرایی شد و سپس به روش پیمایش، دیدگاه‌های 259 نفر از مشتریان رستوران‌های با فضای محتوایی نوستالژیک مطالعه شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان می‌دهند نوستالژی با نقش میانجی ارزش تجربی (شامل بازگشت سرمایه‌‌گذاری مصرف‌کننده و ادراک برتری خدمات) و پیوستگی اجتماعی (مانند حس تعلق و همذات پنداری) بر نیات رفتاری مصرف کنندگان تاثیر دارد.

    نتیجه‌گیری

     حس تعلق و میل به کسب ارزش، می‌تواند رفتار مصرف‌کنندگان را در خوانش تعابیر نوستالژیک تعدیل کند و در نهایت به خلق پیوندهای جمعی نو بیانجامد. مشارکت این مطالعه می‌تواند پنجره‌ای نو به اعتلای ادبیات نوستالژی و احیای فضای اندیشگی آن در درک رفتار مصرف انسان ایرانی بگشاید.

    کلیدواژگان: نوستالژی (یادمانه)، ارزش تجربی، پیوستگی اجتماعی، نیات رفتاری
|
  • Mehrdad Aalipour Herisi, Jahangir Yadollahi Farsi *, Mohammad Reza Zali Pages 13-42
    Objective

    ”Brandpreneurship” as a new concept is a conceptual combination of “brand” and “entrepreneurship”. In the “Brandpreneurship” view, branding is the basis of all new venture activities which are performed by the entrepreneur. The purpose of this study is to investigate and identify the stages of the Brandpreneurship process in startups.

    Methodology

    The approach used in this study is a qualitative – single case study, through which data was collected using documents and event-based interviews with 11 people, including the founder and founding members of the Panter brand, by purposive sampling using Atlas.ti 7.

    Finding

    Based on the results of the interviews, 6 dimensions were identified for Brandpreneurship: "gathering resources", " Implementation of the idea and providing the ground for brand-based business", "simultaneous legitimation of business and brand", "creating a brand-based start-up", "Birth of brand-based start-up ", and "growing a brand-based start-up".

    Conclusion

    The Brandpreneurship pattern emphasizes focusing on the simultaneous start-up of the business and the creation of the brand, or even the priority of creating and legitimizing the brand on the start-up of the business. And paying attention to the steps and sequence of using this model can provide the basis for the sustainability, viability, and growth of a brand-based business.

    Keywords: Entrepreneurship Process, branding, Brand Oriented, Start-ups, Thematic Analysis
  • Kobra Bakhshizadeh Borj *, Mohamad Saleh Torkestani, Pedram Jahedi Pages 43-60
    Objective

    Cognitive marketing is one of the most important growing areas of marketing that has been welcomed by marketing researchers in Iran. This study aims to narrate the experience of cognitive marketing researchers in Iran.

    Methodology

    In this study narrative method is used. The statistical population of the study is people with a history of research activities in the area of cognitive marketing, purposeful sampling method and the sample size is fifteen people. In-depth interview is used to research data collection and theme analysis is used to research data analysis.

    Findings

    Based on the research findings, the empirical narrative of cognitive marketing researchers in Iran is summarized in five dimensions including the first encounter, information search, first practical action, research limitations and evaluation of the future situation.

    Conclusion

    According to the research results, the development of cognitive marketing studies in the Islamic Republic of Iran depends on the establishment of specialized cognitive research laboratories and the establishment of a regulatory institution cognitive marketing.

    Keywords: research, marketing, Cognitive Marketing, Narrative Research, Thematic analysis
  • Morteza Maddah, Majid Mohammad Shafiee * Pages 61-86
    Objective

    The increase in the desire of consumers to consume domestic products is one of the main concerns, which is a priority in economic and trade policies of any country. Consumer nationalism is one of the most important issues in consumer behavior that the correct explanation of which plays an effective role in this issue and helps businesses to design product positioning strategies and market success. The purpose of this study is to explain the construct of consumer nationalism and its components.

    Methodology

    The present study is conducted by a mixed method in two phases, qualitative and quantitative. The statistical population in the qualitative stage included experts in the Iranian clothing industry, a sample of 20 of whom were selected by judgment. In the quantitative stage, the statistical population consisted of clothing consumers in Iran and 310 individuals were selected by cluster sampling.

    Results

    After conducting in-depth interviews and identifying the dimensions by thematic analysis and Delphi fuzzy method, exploratory and confirmatory factor analyses were performed to validate the model. Finally, the dimensions of consumer nationalism and its components were proposed.

    Conclusion

    The results of the research indicate that by identifying the dimensions and components of consumer nationalism in the Iranian clothing industry and adopting appropriate policies in this field, we can witness the growth and prosperity of this industry and the reduction of the unemployment rate in it.

    Keywords: consumer nationalism, patriotism, domestic product, Thematic Analysis, clothing industry
  • Hamed Abasi Nami *, Abolghasem Asayesh Pages 87-113
    Objective

    Increasing the different forms of channels for providing products and services to customers and its development process from one channel to several channels (multi-channel marketing) and then to versatile channel marketing has made it easier for customers to buy and use products and services. The purpose of this study was to investigate the effect of integrated interaction quality variables and perceived psychological relaxation on customer attitude loyalty by influencing positive experience.

    Methodology

    To test the research hypotheses, a sample of 384 bank customers in Tehran who were selected by random sampling method was used and by structural equation method with partial least squares approach using SMART-PLS software Was tested.

    Finding

    The quality of integrated interactions and perceived fluency affect the positive customer experience and banks can achieve a positive experience in their customers. Because positive experience plays an important role in shaping customer loyalty. Another finding is that a positive customer experience affects his attitude loyalty. Because a positive shopping experience forms a good attitude and feeling of shopping and of the brand in the customer and leads to his loyalty.

    Conclusion

    Inclusive channel strategy can have good and long-term effects on the bank's customer experience. Therefore, banks can identify and continuously monitor various aspects of their service channels, so that they can achieve positive customer experiences and loyalty through a versatile channel strategy.

    Keywords: Omnichannel Strategy, Integrated Interaction Quality, Perceived Fluency, Attitudinal Loyalty, Positive Experience
  • Mohammad Talari *, Mina Khoshroo Pages 114-141
    Objective

    From the past until now, businesses have been constantly faced various crises that have threatened their survival and sustainability. Currently, the Covid-19 global pandemic has profoundly affected economic development and the survival of businesses, forcing them to react. Therefore, the main purpose of this study is to provide a model of strategic, contingent, and fast responses to the crisis.

    Methodology

    First, by Meta‐synthesis qualitative research method, all indicators, concepts, and categories of strategic, contingent, and fast responses to the crisis were identified. Then, the importance and priority of each of the proposed factors have been determined based on the content analysis approach using Shannon's entropy method.

    Findings

    After analyzing the data, the relevant strategic, contingent, and fast responses were identified and categorized into 119 indicators, 27 concepts, and 10 subcategories. All of these were categorized into four categories: Maintain the status quo, improvement and Transformation, retrenchment, and exit from the Corona crisis.

    Conclusion

    The results showed that the most important driver in the category of improvement and Transformation, "strategic marketing"; in the category of Maintaining the status quo, "accepting responsibility for the crisis"; in the category of retrenchment is "financial management" and in the category of exit is "transfer". The present study provides an in-depth insight into the existing literature on crisis management by identifying strategic, contingent and fast responses to crisis situations that companies can use to overcome crises.

    Keywords: Crisis, Crisis Management, Strategic Response to Crisis, Meta‐synthesis, Shannon Entropy
  • hamed mokhtari, Amir Khanlari, Mohamadrahim Esfidani Pages 142-176
    Objective

    Although research in the emerging field of customer experience is growing rapidly and different frameworks and models have been proposed for improving certain aspects of the customer experience, the general factors affecting the customer experience have not yet been precisely identified and can not conceptualize this phenomenon easily. Therefore, this study aims to address this research gap and provide a comprehensive model of factors affecting the customer experience based on previous research.

    Method

    The methodological approach of this study is qualitative, and the research method adopted is Sandelowski and Barroso’s meta-synthesis. Of the 63,546 articles from the last three decades’ literature search in the selected electronic databases, 121 studies fit the eligibility and inclusion criteria.

    Findings

    From 121 studies, Factors affecting customer experience were identified in 10 themes as follows: product/service, social, environmental, product process, customer factors, personnel, marketing strategy, past experience, brand, and external factors.

    Results

    The model presented in this study can be used as a basic model which helps managers and researchers interested in this field gain a comprehensive understanding of the concept of customer experience, evaluate and assess the importance and weight of each factor in their business environments, and based on the results, determine appropriate strategies to improve the customer experience.

    Keywords: Customer Experience, customer experience management, Meta-Synthesis Method
  • Mehdi Khademi Gerashi, Akbar Rostami Pages 177-198
    Purpose

    The growing concept of nostalgia in everyday life has highlighted the need to pay more attention to it in the discourse system of consumer behavior. Nostalgia, or the preference for what was common in the past, is a sad and at the same time pleasurable longing that plays a role in the recovery and re-creation of the consumer's biological world. The present study seeks to study the effect of nostalgia on consumer behavioral intentions in the light of the mediating role of empirical value and social Connectedness.

    Design/Methodology/Approach

    The statistical population of the study is the customers of restaurants that carry nostalgic representation elements from a semiotic point of view. The research method is mixed and to conduct this study, first the initial model was developed based on the literature. In the qualitative part and by in-depth interview method, the initial model and its sub-variables were rearranged and, through the survey method, the views of 259 customers of restaurants with nostalgic content space were studied.

    Findings

    The findings show that nostalgia mediates the behavioral intentions of consumers by mediating the empirical value (including return on consumer investment and perception of service superiority) and social Connectedness

    Originality/value

    A sense of belonging and desire to gain value can moderate consumer behavior in reading nostalgic interpretations and ultimately lead to the creation of new collective bonds.

    Keywords: Nostalgia, Experiential Value, Social Connectedness, Sense of belonging, Behavioral Intentions